Het Centrum voor Gezonde Scholen streeft naar een gezonde leer- en leefomgeving voor de 7,5 miljoen mensen die dagelijks naar één van de 15.000 scholen in de Benelux gaan. Wij ijveren voor duurzame investeringen in scholenbouw. Dankzij permanent onderzoek, inspirerende bijeenkomsten en het voortdurend delen van kennis en kennissen, slaagt het Centrum voor Gezonde Scholen erin dit zeer belangrijke thema hoog op de agenda te zetten bij beleids- en investeringsverantwoordelijken, opdrachtgevers, architecten, ingenieursbureaus en aannemers.

Van kleuters tot professoren, een gezonde school verdienen ze allemaal.

Testimonials

  • "De gelden waarover een schoolbestuur beschikt, zijn onvoldoende om alle scholen onder zijn beheer tegelijk te voorzien van de noodzakelijke verbeteringen of te denken aan nieuwbouw en een gezond binnenklimaat te scheppen. Ook het BTW-percentage dat betaald moet worden voor de renovatie van oudere gebouwen is te hoog."
  • "De schoolgebouwen zijn over het algemeen niet meer in orde, zeker niet op het gebied van binnenklimaat. In de zomer is het te warm en in de winter blijft de verwarming dag en nacht op volle toeren draaien. Het is dan snikheet of te koud omdat de pompen uitvallen."
  • "De planning blijft maar opschuiven. Oorzaak is een slepende discussie met architect en gemeente over de klimaatbeheersing en wie voor deze kosten moet 'opdraaien'."
  • "Ondanks een inhaalbeweging op het vlak van financiering, is er nog steeds hopen geld te weinig om alle kinderen en personeel in fatsoenlijke gebouwen onder te brengen."
  • "Al 37 jaar zitten we in semi-permanente paviljoenen. We ervaren met ondraaglijke temperaturen in de zomer en razendsnelle afkoeling in de winter. Luchtverversing kan enkel door ramen en deuren open te zetten. Verder ook condensvorming aan de ramen en vochtinsijpeling door de buitenmuren en het dak bij regenweer."
  • "Wij hebben helemaal geen vat op het hele gebeuren. De schoolgebouwen worden beheerd door de stad en alles hangt af van hun financiën. Dit komt erop neer dat alles op de lange baan wordt geschoven, dus wachten we al 10 jaar op een degelijke verwarming die energiezuinig is en goed te regelen, wat nu absoluut niet het geval is."